Dierenkliniek Assen
 

Medische informatie

Een korte uitleg over medische ingrepen...

 

Naar aanleiding van alle commotie in de media over het anti-parasietenmiddel Bravecto willen wij hier graag een reactie op geven.

Bijwerking:

Bij nagenoeg alle (dier-) geneesmiddelen is er sprake van bijwerkingen. Dit is niet vreemd want het middel grijpt in op het lichaam van de patiënt voor het gewenste effect en dit betekend dat er bijwerkingen kunnen optreden. Bijwerkingen treden op als het middel op de verkeerde wijze wordt toegediend, als de dosering niet klopt of als het gegeven wordt in combinatie met andere middelen. Ook als de toestand van de patiënt sterk afwijkend is kan het zijn dat (dier-) geneesmiddelen anders werken dan de bedoeling is. Maar soms treden bijwerkingen ook op bij correct gebruik van een middel. 

Veiligheid:

Voordat een (dier-) geneesmiddel op de markt komt moet de fabrikant o.a. aantonen:

  • dat het middel effect heeft.
  • dat het middel veilig is.

Voor "vrije" producten zijn de regels veel minder streng.

Veilig betekent dat het middel, indien het op de juiste manier wordt toegediend en in de juiste dosering, geen nare bijeffecten geeft. Omdat ieder individu anders is kan het toch zijn dat er incidenteel toch bijwerkingen optreden, al is het middel veilig bevonden en dus als (dier-) geneesmiddel is geregistreerd.

Het incidenteel optreden van bijwerkingen wordt geclassificeerd als:

  • zeldzaam: tussen 1 op de 1000 en 1 op de 10.000 gevallen
  • zeer zeldzaam: minder dan 1 op de 10.000 gevallen.

Ongewenste werking:

Het is belangrijk dat als er ongewenste effecten optreden bij het gebruik van een middel, er gekeken wordt naar de oorzaak. Zeker bij ernstige bijwerkingen is het heel belangrijk dat het niet blijft bij vermoedens, maar dat er goed onderzoek plaatsvindt naar de oorzaak. 

Daarnaast moeten deze bij-effecten geregistreerd worden zodat er ook landelijk en zelfs internationaal een overzicht ontstaat of er aanpassingen in het gebruik of de registratie van een product moeten plaatsvinden. Dit door een onafhankelijke organisatie die geen belang heeft in het betroffen middel.

U kunt helpen:

U als huisdier eigenaar kunt helpen om bijwerkingen in kaart te brengen. U kunt ze bij Bureau Diergeneesmiddelen rechtstreeks melden : www.cbg-meb.nl of via uw dierenarts.

Niet doen:

Indien er bij uw huisdier bijwerkingen optreden bij gebruik van een specifiek middel is het als eerste af te raden het middel nogmaals te gebruiken. Wij kunnen dan helpen met het zoeken naar een alternatief.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in