Dierenkliniek Assen
 

Medische informatie

Een korte uitleg over medische ingrepen...

Op 1 januari 2013 is de wet omtrent antibioticum-gebruik bij huisdieren veranderd. Dit om een toenemende antibioticum resistentie van bacteriën tegen te gaandoor de beschikbare middelen verstandig en terughoudend in te zetten. Wij werken hier graag aan mee. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop wij werken:

  1. Er mag géén antibioticum meer worden voorgschreven of worden meegegeven zonder dat we de patiënt gezien hebben én een diagnose hebben gesteld die het gebruik van antibioticum rechtvaardigd. Ook als in het verleden een zelfde probleem succesvol is behandeld met antibioticum, moet het dier eerst door ons onderzocht worden.
  2. Bij onderzoek zal gekeken worden of er sprake is van een echte bacteriële aandoening. In sommige gevallen kan dit gelijk gedaan worden: b.v. bij huid- of oorontstekingen.
  3. Er wordt in eerste instantie een eerste keuze antibioticum gebruikt, dat werkzaam is tegen de meest voorkomende bacteriën bij de gevonden aandoening. Wij houden hiervoor het formularium van de apotheek diergeneeskunde aan.
  4. Indien er onvoldoende resultaat is of als wij vinden dat er een ander antibioticum gebruikt moet worden, dan wordt er altijd eerst bacteriologisch onderzoek gedaan om aan te tonen om welke bacterie het gaat en voor welk antibiotium deze gevoelig is. Dit brengt uiteraard voor u extra kosten met zich mee.
Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in